Sveiki atvykę į mano mažą pasaulėlį!

2009 m. spalio 14 d., trečiadienis

Mezgam kojines

Nusprendžiau įdėti kojinių mezgimo aprašymą į puslapį. Karts nuo karto vis prisireikia, o mezgant porą kart per metus kojines, vis pasimiršta šis bei tas.


Taigi. Įdėsiu aprašymą kaip megzti vaikiškas kojinytes.


Reikės: 5 virbalų ir siūlų.


Kadangi mano turimi vilnoniai siūlai storoki, tad uždedu 28 akis ir padalinu ant 4 virbalų. Mezgu 1 gera 1 bloga raštu, aplink. Galima ir 2 geros 2 blogos, kaip tik norisi ir gražiau atrodo. Šiuo raštu mezgiau 25 eiles, kadangi mažiukam kojinytės labai smunka ir vis stengiasi nusimaut, padarysim atlenkiamą kraštą.

Toliau 10 eilių mezgam vien gerosiomis akimis.



Numezgus 10 eilių pradedam megzti kulną. Kulnui megzti perkeliam 2 virbalų akis ant 1, o likusius 2 virbalus paliekam kaboti, kol nepabaigsim megzti kulno dalies. Pas mane gavosi 14 akių. Kulną visad mezgu dvigubuoju raštu: pirmąją akį nukeliame, antrąją išmezgame, trečiąją nukeliame ir t.t. Paskutinioji akis visad turi būti išmegzta. Apsukame mezginį ir išvirkščioje pusėje visas akis išmezgame blogosiomis. Vėl apsukame mezginį. Taip mezgame tiek eilių, kiek akių yra ant virbalo (14 eilių). Numezgus gaunasi kvadratėlis.



Dabar reikia padalinti 14 akių ant 3 virbalų taip, kad ant viduriniojo virbalo akių skaičius būtų toks, koks yra ant 2 kraštinių virbalų kartu sudėjus. Pas mane gavosi 4-6-4. Jei pas jus akių skaičius yra tarkim 16, tai turėtų gautis 4-8-4. Pirmąsias 4 akis išmezgame vien gerosiomis akimis, toliau 7 akis mezgame dvigubu mezgimu ir paskutiniąją 8 akį sumezgame su trečio virbalo pirmąja akimi. Šią akį paliekame ant viduriniojo virbalo. Mezginį apsukame ir išmezgame 7 akis, 8 akį sumezgame su kito virbalo pirmają akimi. Vėl apsukame mezginį. Taip mezgame, kol neliks nei vienos akies ant kraštinių virbalų. Lieka 6 akys. Jas padaliname ant 2 virbalų ir mezgame geromis akimis. Išmezgus 7 akis, surenkame akis nuo kvadratėlio šonų, išmezgame 2 paliktus virbalus apačioje, vėl surenkame 7 akis nuo kvadratėlio šonų.



Nuo virbalų, kur surinkome akis, kas antroje eilėje reikia sumegzti po 1 akį, akis nukeliant ant viršutiniosios kojinės dalies. Taip nuleidinėjam, kol ant virbalų lieka tiek akių, kiek uždėjome mezgimo pradžioje.



Toliau mezgame gerosiomis akimis iki tol, kol kojinytė uždėngs mažąjį pirštuką.

Dabar kiekvieno virbalo pradžioje sumezgam po 2 akis kartu. Ir taip vis nuleidinėjam, kol lieka ant kiekvieno virbalo po 1 akį, tada vieną akį perkeliam per kitą ir paskutiniąją akį ištraukiame. Jei mezgate kojines suaugusiems, kiekvienoje eilėje nuleidinėjant negražiai gausis kojinytės užbaigimas, tad reikėtų nuleist po 1 akį vienoje eilėje, išmezgti 3 eiles, vėl nuleisti po 1 akį, išmezgti 2 eiles ir toliau jau nuleidinėti kiekvienoje eilėje.

Štai kojinytė ir numegzta. Dabar belieka numegzti antrąją.

Sėkmės !

7 komentarai:

  1. sveiki ar kojinytes dydis pagal jusu akis ar tiktu 4 metu mergaitei, ar reiketu daryti daugiau jai mergaites pedutes ilgis nuo kulno iki pirstu galiuku 17cm o aplink ciurna 18cm ?:) labai aciu uz atsakyma:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Atsiprašau, tik dabar pamačiau komentarą. Kojinyčių dydis man gavosi pusės metų vaikiukui. Tad manau akių reikia tikrai daugiau. O dar priklauso ir siūlo storis, ir mezginio tankumas, bei virbalų storis.

      Panaikinti
  2. Bandysiu ir aš bent jau kažką panašaus į tai išmokti. :) Nes pažiūrėjus iš šalies man tokios vaikiškos kojinės taip gražu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. sveiki, noriu paklausti, uzdejus kulniuka, toliau reikia megzti gerosiomis akimis.. ant kiekvieno virbalo turiu uzsidejus po 7 akis, kaip manot, kiek mazdaug eiluciu megzti gerosiomis, kada jau reiks baigineti kojinyte?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Iki mažiausio piršto viršūnės.

      Panaikinti
  4. Mano mama taip mėgdavo kulną,ieškojau ilgai tokio varianto,kad prisiminti.Labai ačiū.kulnas dvigubu raštu numegztas gaunasi tvirtesnis ir nepradyla guminukuose taip greitai...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki. Aš numezgu kulną ir paskui atskirai padą. Siūlą pririšu, numezgu viršų. Paskui susiuvu padinę dalį ir viršutinę pėdos dalį. Kai prasirtina ,permezgu tik apatinę pėdos dalį , susiuvu ir toliau nešiojam.

    AtsakytiPanaikinti

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails